El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El fons documental del castell de Cap Roig surt a la llum per explicar la seva història
  • CA

 

L’arxiu històric que explica els orígens del Castell i els Jardins de Cap Roig és a punt per sortir a la llum. Fotografies, pel·lícules, mapes, dibuixos, gravats, agendes i correspondència personal i professional que ens endinsen en la història fascinant dels creadors d’aquest enclavament a la Costa Brava, una història d’obstinació humana per fer realitat un somni. Els Jardins i el Castell van ser, pel coronel rus Nicolau Woevodski i la seva muller, l’aristòcrata anglesa Dorothy Webster, l’obra de la seva vida, i no van descansar fins que no la van fer realitat després de dècades de treball, d’aturades forçades per les guerres i les dificultats econòmiques. Si bé van aconseguir-ho, no van arribar mai a viure al mateix Castell, sinó que van residir a la casa annexa que anomenaven Gate House.

 

L’any 1927, Nicolau Woevodski, amant del dibuix i l’arquitectura, i l’aristòcrata anglesa Dorothy Webster, decoradora, afeccionada a l’arqueologia i a la jardineria, van arribar a la Costa Brava allunyant-se de Londres. La parella, casada en segones núpcies, havia abandonat la ciutat per fugir de l’escàndol causat per la separació de Webster i la seva nova unió. Després d’anys, van aconseguir crear aquest espai on regnen la natura i la calma. El matrimoni descansa, com desitjava, en un dels indrets més bells del paratge, sobre un penya-segat i davant el mar. La família Woevodski va haver de cedir el conjunt a la Caixa d’Estalvis de Girona a canvi que es garantís la conservació del patrimoni paisatgístic i arquitectònic. Gràcies a la inversió en millores i manteniment de l’edifici i jardins de la Fundació Bancària “la Caixa”, que ha apostat per preservar aquest llegat, aquell compromís es manté.

 

Gala i Salvador Dalí i Roussadana Mdivani, muller del pintor Josep Maria Sert. | Fundació bancària “la Caixa”

 

El tractament arxivístic ha estat un treball d’un any i mig. El nucli del fons documental del Castell de Cap Roig i de la família Woevodski-Webster consta de 1.574 documents descrits a la base de dades, principalment cartes personals i correspondència professional però també mapes, dibuixos i gravats; i d’altra banda, material gràfic i visual constituït per 5.897 fotografies i 33 pel·lícules, totes digitalitzades. Hi ha informació familiar, personal, biogràfica i comercial, que ens parla del seu passat, dels seus viatges i de la seva vida quotidiana. També conté documentació de gestió administrativa, patrimonial i econòmica, corresponent a l’activitat empresarial del matrimoni, la construcció del Castell i altres projectes arquitectònics i de promoció urbanística.

 

Entre l’arxiu destaquen els dibuixos i plànols dels dissenys dels Jardins i del Castell de Cap Roig, fets per Woevodski, i també gravats. A més, conté mapes històrics, dos herbaris de principis de segle, plànols arquitectònics originals emmarcats del Castell de Cap Roig i mostres dels teixits usats en la decoració de les diferents habitacions. La correspondència, a més, deixa constància de les relacions d’amistat amb diplomàtics anglesos i amb personalitats de l’anomenat «Happy Valley Set», un grup de colons britànics que mantenien una vida hedonista i de luxe a l’Àfrica colonial de l’època. Membre de la noblesa russa, Woevodski tenia contacte amb membres de la reialesa i l’aristocràcia europees. Entre les personalitats que havien visitat el castell hi ha l’actriu Madeleine Carroll, Gala i Salvador Dalí, el pintor Josep Maria Sert i la seva muller, Roussadana Mdivani, Josep Pla o el dissenyador Cristóbal Balenciaga. Amb aquesta actuació, la documentació estarà instal·lada, classificada i descrita perquè es pugui recuperar, amb la finalitat de tenir un coneixement global i poder-hi fer cerques ràpides i efectives.

 

Nicolai Woevodski i el seu gos davant del castell de Cap Roig en construcció | Fundació bancària “la Caixa”

 

Tant el parc d’escultures, amb obres mestres contemporànies, com el Festival de Cap Roig, que reuneix grans noms de l’escena internacional, fan d’aquest indret un referent paisatgístic i turístic de la Costa Brava. Cada estiu, els jardins dels Woevodski es transformen en un poderós escenari per als artistes, una tradició moderna que va començar el 1990 amb el Petit Festival de Jazz de la Costa Brava. La cita va créixer i, gairebé trenta anys després, és un dels festivals d’estiu més importants del sud d’Europa.

 

Entre 2011 i 2019, la Fundació Bancària “la Caixa” ha destinat 7 milions d’euros a millores estructurals del conjunt. El Castell era un edifici malalt, tancat al públic i en desús, amb grans esquerdes i la pedra de la façana degradada. Ara per ara se n’han rehabilitat les patologies estructurals i aviat es convertirà en un espai per a la reflexió i el debat. A més, es construirà un auditori soterrat respectant la distribució i l’estètica originals del Castell. Els jardins botànics, uns dels més importants d’Europa, l’any passat van rebre 55.000 visitants, 3.000 més que durant el 2017. El 2018 també va ser l’any de la Ruta Josep Pla a Cap Roig, un recorregut guiat pels jardins botànics a partir de fragments de l’obra de Pla en els quals descriu els racons més emblemàtics de la zona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa