El Festival de Poesia té el repte de fer arribar els versos a tots els ciutadans

Aquest diumenge 16 d'octubre s'ha inaugurat oficialment el festival tot i que les activitats ja fa dies que es desenvolupen

 

 

Els versos ja inunden Sant Cugat des d'aquest diumenge, 16 d'octubre, ja que s'ha inaugurat oficialment la 16a edició del Festival Nacional de Poesia, la tercera que ho fa amb el nom de Nacional. Tot i això, la poesia ja fa dies que retruny per la ciutat amb diferents propostes que s'allargaran més enllà d'aquesta setmana del 16 al 23 d'octubre, ja que fins al desembre hi haurà activitats emmarcades dins d'aquest festival.

 

 

L'acte inaugural ha comptat amb la proposta  ART, un espectacle que combina diferents disciplines artístiques, concebut per Manel Camp per commemorar la mort de Llull.

 

 

Un fragment de l'espectacle: 

Santi Vila amb la directora de la Institució de les Lletres Catalanes; Laura Borràs, i Carmela Fortuny, tinent d'alcalde de Cultura | Haidy Blanch

 

 

En total, més de 60 activitats, en 26 espais poètics a Sant Cugat. Un increment d'una vintena de propostes, i de 7 espais, respecte de la passada edició. Enguany, a més, el fil conductor del festival és la fotografia. És per això que la imatge que il·lustra el cartell és del fotògraf local Kim Manresa. Una imatge que mostra una mà, carregada de pigments.

 

 

El repte: arribar a tothom

 

 

L'acte d'inauguració d'aquesta iniciativa literària ha comptat amb la presència del conseller de Cultura, Santi Vila, qui ha agraït a l'Ajuntament de Sant Cugat l'organització del Festival. "És un festival que té més interès del que podria tenir un festival només en clau de ciutat. És un festival de referència i quan arrenca la tardor tots els poetes tenen la mirada posada en aquesta trobada".

 

 

Sobre si el festival és prou conegut més enllà de les fronteres municipals i comarcals, Vila ha explicat qui és el repte. "Certament és un festival molt conegut pels poetes, però des del punt de vista ciutadà, tenim el repte d'aconseguir que tingui més visibilitat. El que és segur és que en el món dels poetes i de les lletres, aquest és un festival de referència".

 

 

Vila ha volgut fer una metàfora i ha dit que la poesia és com la cervesa. "Cal iniciar-s'hi amb disciplina, i allò que pot semblar inicialment aspra, quan eduques el gust, la sensibilitat, descobreixes que és una eina magnífic i que pot ser molt plaent. La poesia és qui està en millors condicions d'acostar-nos als grans temes que preocupen la humanitat"

Carmela Fortuny durant els parlaments | Haidy Blanch

 

 

La tinent d'alcalde de Cultura, Carmela Fortuny, també ha posat èmfasi en aquest repte que té el festival i la poesia d'arribar a tots els ciutadans. "Fa 16 anys que piquen pedra amb el Festival nacional de Poesia. Any rere any va creixent amb espai, amb activitats i amb implicació de la ciutat i les entitats i també amb barreja de disciplines, això fa que la poesia es vegi atractiva. Això fa que cada vegada la poesia atregui més. La poesia per si sola atrau, però quan va acompanyada, t'atrapa, és aquí el camí que hem de seguir".

 

 

Enguany, no hi ha un únic Poeta d'Honor i Fortuny ho ha valorat positivament. "Això ens agrada, poder retre homenatge a diversos poetes, pensem que és un encert i que visualitza que el festival té més força. Volem que la ciutat respiri poesia i que la ciutat ho gaudeixi lentament".

 

 

D'altra banda, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, ha explicat algunes de les actuacions que es fan perquè el festival arribi a més ciutadans, com per exemple col·laboració amb el festival de Manresa Tocats de Lletra. "El festival és una proposta molt sòlida, ens hem esforçat per programar per joves, per infants. Ens hem aliat amb la música, amb la fotografia, amb les arts escèniques...".

 

 

Actes de la setmana

 

 

Un dels actes centrals serà la Nit de poesia, que se celebrarà el 20 d'octubre al Teatre-Auditori a les 21 hores. Un espectacle, ideat per Isabel Vicente i Maria Permanyer i dirigit per Pau Carrió, amb diferents poetes d'arreu del territori, música de Clara Peya, i amb Pere Martínez a l'escenari, acompanyat del Cos de Dansa de l'Esbart i Laia Santanach.

 

 

L'acte de cloenda del festival serà el diumenge, 23 d'octubre, a les 12 hores, al Celler Modernista. L'acte, conduït per Laura Borràs servirà per repassar la trajectòria de Pere Gimferrer.

 

Comentaris