El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El 7 d’agost les havaneres sonen terra endins a Tona
  • CA

 

La segona edició del festival d’havaneres “Gent de Terra Endins” se celebrarà el pròxim 7 d’agost al Camp de les Lloses de Tona. Els grups Peix Fregit, REMS i Son de l’Havana hi actuaran, junt amb Neus Mar, la gran novetat d’aquest any. La incorporació d’una veu femenina al festival suposa un tret diferencial en un terreny musical que ha estat tradicionalment liderat per homes.

 

 

Les actuacions aniran acompanyades del tradicional rom cremat a la mitja part, estona en què el Cor Coral Bonaire i la seva directora Dolors Lozano, aprofitaran per interpretar unes cançons.

 

 

 

Una de les novetats d’aquest any és que el festival passa a celebrar-se al Camp de les Lloses i abandona el tradicional Parc de les Feixetes, una dada més que positiva perquè el canvi d’ubicació es deu a la gran afluència de públic de la passada edició, en la que es van superar els 2.000 espectadors.  

Com a segona novetat hi ha la incorporació de Neus Mar al festival, tal com explica Joan Salom, alcalde de Tona. “Faltava incorporar-hi un aspecte, culturalment fonamental, com l’aportació i la implicació de la dona, sobretot quan encara hi ha alguns àmbits de la societat on el seu reconeixement és nul. Creiem -conclou- que Neus Mar serà una fantàstica revelació que, a més de qualitat que és un altre dels principals fonaments del festival que compleixen sempre els grups que convidem, aportarà frescor, innovació i un grau més de riquesa musical”.

 

 

L’havanera és un gènere tradicionalment masculí, que va arribar a les nostres terres en una època en què per raons socials i culturals les dones no entraven a les tavernes. Actualment van sortint grups de dones i cantants solistes, i cada vegada es va acceptant i normalitzant més, tot i que encara queda camí per fer.”, ens explica per la seva banda la Neus Mar. “Estic molt contenta de participar en el festival de Tona, m’he sentit molt ben acollida des del primer moment. M’agrada molt veure com pren força un festival de terra endins on les havaneres, que sempre es relacionen amb pobles de mar, prenen protagonisme” conclou.

 

La Neus va començar la seva carrera musical quan tenia 18 anys cantant a festes majors, fet que li va permetre cantar tot tipus d’estils i agafar seguretat i experiència. No va ser fins a l’any 2006 quan va entrar al món de les havaneres de la mà de Càstor Pérez, autor de Vestida de nit. Amb ell va crear l’espectacle L’essència de l’Havanera i el grup Cubacant, fins a l’any 2010, any de la seva mort i moment en el qual la Neus va decidir emprendre el camí com a cantant solista.

    Nou comentari

    Comparteix

    Icona de pantalla completa