El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cultura disminueix un 20% els pressupostos de les grans institucions culturals
  • CA

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha comparegut avui per primera vegada al Parlament on ha exposat el full de ruta que seguirà el seu departament en els pròxims quatre anys. Mascarell ha recordat la seva proposta de treballar a partir de la idea d’un gran acord nacional per la cultura, “una vella aspiració”.

El conseller ha demanat a les diverses administracions públiques, els partits polítics, el teixit cultural privat, el teixit associatiu i la societat civil més culturalista que treballin per aquest gran acord, que s’ha de fer amb sentit estratègic d’1 4 10, és a dir, en un termini d’un any, d’una legislatura i d’una dècada. A més, ha instat al Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) a ser-hi present.

Pel que fa a les retallades del pressupost, Mascarell ha explicat que el 10% és la xifra de referència de la qual es parteix, però que no afectarà de manera lineal a totes les realitats, és a dir, no afectarà directament el personal, sinó els capítols de despesa pròpia i el capítol d’allò que es dóna a les entitats vinculades al departament.

Una part d’aquesta reducció es farà a través de la compactació interna del departament, però una altra part es reduirà dels pressupostos destinats a les grans institucions culturals. El conseller, però, ha recordat que aquest 15-20% que es reduirà dels pressupostos destinats a les grans institucions culturals públiques no suposa una reducció del seu pressupost total, ja que la majoria d’aquestes institucions són consorcis i reben finançament d’altres àmbits de l’administració.

El conseller ha afirmat que “les terminals petites” del sistema cultural (cultura popular, creadors, possibles productors de cinema…) ‘són les que patiran menys’. “Hem fet l’opció de posar l’accent en les coses grosses”, ha dit el conseller, “no socialitzar-ho, sinó concentrar-ho on hi ha més densitat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa