El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Camela: “Ningú ens escolta però hem venut més de 7 milions de discos”
  • CA

 

“Me metí en tu corazón”, és el nou disc de Camela. L’àlbum compta amb 10 cançons, on la parella de madrilenys formada per Ángeles Muñoz i Dioni Martín no deixa d’innovar en el seu so però sense perdre l’essència que els va portar a crear la seva pròpia identitat i un estil totalment genuí. En aquest nou disc hi ha cançons del fill de Dioni, Rubén Martín, i produïdes per tots dos, i temes d’Ángeles dirigits per Miguel Ángel Collado. Amb una portada a l’estil Grease, Camela continua sent sinònim d’amor, desamor, festa, vida quotidiana, tendresa i passió.

 

A què es deu aquesta portada del disc a l’estil Grease?

Ángeles: Les anteriors portades ja eren amb motius cinematogràfics. La discogràfica ens va fer la proposta, i ens va agradar molt la idea des del començament.

Dioni: Amb això estem marcant tendència. Els fans ja no només ens pregunten quan traurem un nou disc, sinó de què serà la portada. Però amb aquesta portada tipus Grease hem posat el llistó molt alt.

El disc podria ser banda sonora d’un Grease del 2017?

Ángeles: No, perquè la música no és banda sonora, i no té res a veure amb Grease. És una picadeta d’ull afectuosa, però a la nostra manera.

Dioni: Però la pel·lícula és d’amor i de desamor i el nostre disc també.

Ángeles: Això sí. I amb Grease passa com amb Camela, que agrada a grans i petits.

 

En aquest nou disc, Camela va una mica més enllà de la tecno-rumba.

Ángeles: Nosaltres l’anomenem més tecno-camela, perquè no fem exactament rumba. El nostre estil és molt difícil de definir, per això li diem tecno-camela i no hi ha confusió. El nou disc porta el nostra segell, que són les cançons d’amor i desamor.

 

“Però si patíssim tot el que cantem, estaríem en coma profund”, explica Ángeles | Jordi Borràs

 

Efectivament el desamor és un dels temes preferits de Camela. Patiu tant com canteu?
Ángeles:
Hem patit com tothom. Tothom té experiències bones i dolentes. Però si patíssim tot el que cantem, estaríem en coma profund.

Dioni: Des de fa 15 anys el pes de les composicions els porten entre l’Ángeles i el meu fill, Rubén. El meu fill va començar amb 15 anys, i s’ha basat sempre en històries pròpies, però sobretot el que ha vist al seu voltant.

 

I quina és la formula màgica per portar 24 anys i seguir triomfant?

Dioni: Es que no ho sabem! Fem el que ens surt, el que sentim, quan composem, cantem, etc. I agrada a tot tipus de públic, i ens sentim molt orgullosos d’això.

 

Sovint la crítica els ha deixat al marge. Els ha fet mal aquest menyspreu?

Ángeles: Al començament potser alguns mitjans, la crítica, no va confiar en Camela. I van pensar que potser seria una moda que passaria ràpid. No sé per quin motiu va passar això, potser la música no els agradava, simplement, i no van saber respectar-nos. Però el premi i el reconeixement més important que podem tenir és l’estimació del públic. Camela no s’ha sentit mai menyspreada per això. Els premis no ens han importat mai. Quan vam veure que amb més de 7 milions de còpies venudes no estàvem ni nominats… Què ens ha d’afectar a partir de llavors? Ells mateixos es delaten. El més important és que després de 24 anys omplim els concerts i la gent canta les nostres cançons. No hi ha cap premi que pugui igualar això.

 

“No només nosaltres hem venut en gasolineres, també hi eren Julio Iglesias, Alejandro Sanz,…”, recorda Dioni | Jordi Borràs

 

També s’ha volgut carregar contra Camela dient que la era música de gasolinera.

Dioni: Tant de bo vengués un milió de discos una gasolinera, o la sabateria del meu carrer. És cert que quan vam començar sí que ho vam fer en aquest sector, però perquè estàvem amb una companyia petiteta i la distribució era la que es podia. Però amb el segon disc, els grans centres comercials, davant de l’evident demanda, van haver d’incloure Camela als seus estands. No només nosaltres hem venut en gasolineres, també hi eren Julio Iglesias, Alejandro Sanz,…

Ángeles: Ningú escolta Camela però hem venut més de set milions de discos a Espanya…

 

Han venut més de 7 milions de discos. S’atrevirien a versionar en català?

Dioni: Fa molt de temps que ens ho diuen. I Barcelona és un dels territoris de l’Estat on sempre hem venut més discos. Però no descartem cantar en català.

 

I quina rebuda té Camela entre el públic català?

Ángeles: Diuen que els catalans tenen fama de gasius. Doncs on més merchandising ha venut Camela és a Catalunya!

Dioni: Tot i que el nostre so és tecnològic, tenim un aire espanyol quan cantem. I a Catalunya hi ha molta descendència d’extremenys i andalusos, i als seus fills els agrada aquest toc.

 

Camela durant l’entrevista amb El Món | Jordi Borràs

 

Camela no ha parlat pràcticament mai de política.

Dioni: No. I no és per no ficar-nos en problemes, sinó perquè no tenim ni idea. A les Corts de Madrid els hi posaria de tant en tant un disc de Camela perquè es relaxessin una mica.

Ángeles: Tots els polítics que entenguin d’amor poden escoltar els nostres discos sencers. Els problemes econòmics del país no els solucionarà Camela, però en l’àmbit de l’amor sí que podem ajudar una mica.

 

Què li queda per fer a Camela?

Ángeles: Què més podem demanar? No som avariciosos. Només volem continuar vivint de la música, i poder fer allò que ens agrada. I també volem salut!

 

Camela li demana al futur “continuar vivint de la música, i poder fer allò que ens agrada” | Jordi Borràs

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa