El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Borràs anima a abandonar “l’actitud de submissió i colonització” per protegir el català
  • CA

La portaveu de JxCAT al Congrés, Laura Borràs, ha demanat aquest dimecres als catalanoparlants “treure’s del damunt l’actitud de submissió i colonització” respecte el castellà per salvaguardar els drets lingüístics de la comunitat: “Ens hem de fer forts amb això, és de justícia, perquè si no ho fem nosaltres, no ho farà ningú més”. Borràs ho ha dit en el marc d’una xerrada a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) sobre el futur de la nació i els reptes del català al segle XXI organitzada per la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC), al costat de dos membres del Grup Koiné, la traductora Diana Corominas i l’exprofressor Josep Maria Virgili conegut pel seu compte de Twitter @Virgili7.

Borràs s’ha remuntat a la seva experiència com a professora universitària a la UB per explicar que es va negar a passar del català al castellà a les classes quan una minoria de persones li demanaven que ho fes per poder seguir-la. La diputada de JxCAT ha recordat que sempre donava les raons de la seva negativa a canviar de llengua, fent-los-hi entendre que havia costat molt que ella pogués donar classes en català i que el centre disposava de vuit grups més impartint la mateixa assignatura en castellà, per tant que hi havia alternatives per qui no conegués el català.

Borràs ha afirmat que els pocs estudiants que demanaven canviar de llengua “estaven vulnerant els drets de la resta perquè s’havien matriculat sabent que la classe era impartida en català”. “No veuen que sigui una manca de respecte —ha lamentat Borràs— perquè no respecten els drets lingüístics. Aquesta actitud de submissió i colonització ens l’hem de treure del damunt”. La diputada ha afegit que “és una aspiració legítima dels parlants aspirar a fer vida normal en la seva llengua en tots els àmbits, també en l’acadèmic”.

El debat a la UPF ha servit per debatre sobre la situació del català a l’Estat espanyol. En aquest sentit, Borràs ha resumit la situació del català a Espanya descrivint el paper de la llengua catalana al Congrés: “És invisible, inaudible, prescindible, menystinguda i menyspreada”. Borràs ha denunciat que “vivim en aquesta construcció de considerar que [Espanya] és un Estat plurinacional i plurilingüístic, però els mateixos que ho diuen no permeten que es puguin fer servir aquestes llengües en el lloc on resideix la sobirania nacional, això sol és  una declaració d’intencions absolutament contundent. És un contrasentit o és molt eloqüent sobre quin valor donen a aquesta plurinacionalitat i plurilingüisme”.

Virgili: “El castellà és una llengua d’imposició”

Josep Maria Virgili (FNEC)

Josep Maria Virgili (FNEC)

Al seu costat, el catedràtic d’institut de llengua catalana emèrit Josep Maria Virigli ha defensat en la mateixa xerrada que és “fals” que el castellà sigui “la llengua comuna” dels ciutadans de l’Estat espanyol. “En comptes de dir això —ha subratllat Virgili—, que és fals perquè no és veritat, haurien de dir que és la llengua d’una part dels ciutadans de l’Estat espanyol, una llengua d’imposició a una altra part, als que parlen català, basc o galaicoportuguès”. L’exprofessor ha afirmat que “haurien de demanar disculpes per aquesta imposició, però això lluny de la realitat, no ho faran”.

Virgili ha considerat que les institucions catalanes no tenen polítiques lingüístiques més decidides perquè “saben que si fan alguna cosa a favor del català hi ha Cs i el PP que muntaran un sidral”. “Llavors —ha afegit Virgili— anem amb aquests peus de plom i no toquem res i no en parlem i la llengua acaba sent un problema que s’amaga: trobo que hem de dir prou, s’ha acabat el bròquil, què vol dir aquesta subordinació lingüística constant al castellà?”

Virgili, conegut també per la seva activitat a Twitter, ha dit que els catalanoparlants s’han de persuadir que “dins dels Països Catalans no hem de parlar una altra llengua si no és el català, i si és un nouvingut que fa dos dies que ha arribat, que m’ho digui i li parlaré castellà o la llengua que jo sàpiga”. L’exprofessor s’ha preguntat “en quin món vivim i en quin cap cap això d’anar canviant sistemàticament de llengua”. “Si no canviem d’actitud el català desapareixerà”, ha advertit Virgili.

En un moment de la xerrada, l’exprofesor ha celebrat com a aspecte positiu de l’acte del Consell per la República a Perpinyà la reivindicació de la catalanitat de Catalunya Nord. “Catalunya no és Espanya —ha dit—, és un territori parcialment ocupat per Espanya juntament amb la resta de Països Catalans, per això és molt important reivindicar Catalunya Nord, perquè els desmunta les idees als espanyolistes”. Virgili ha advertit també que “dins del regne d’Espanya no podem tenir cap ni una esperança pel català malgrat taules de diàleg i gestos”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa