"Aniríem malament si volguéssim ser bandera o referent d'alguna cosa"

Malgrat la modèstia dels seus components ningú pot negar que Manel és ja un fenomen massiu. Les entrades pels seus concerts s'exhaureixen en hores i en una setmana han venut més de 10.000 còpies del nou disc, 10 milles per veure una bona armadura. El guitarra del grup , Roger Padilla, parla sobre la confecció d'aquest treball, les reaccions que ha causat i com viu Manel l'èxit que l'envolta.

Heu volgut fer un disc intimista amb el vostre segon treball?
Ens ho han dit però no ho hem fet a consciència. Sí que teníem clar que les cançons, per la quantitat de lletra, eren més denses i llargues. Tot i així no ens ho havíem plantejat d'entrada sinó que ha sortit com ha sortit, treballant cançó a cançó. Potser sí que és cert que el primer disc tenia un punt més alegre.

I canviar la temàtica de les cançons, fent-les més emocionals?
Aquest disc és més narratiu que l'altre però no estic segur que les lletres hagin canviat d'estil.

Les cançons són més arranjades, amb molta presència d'instruments de corda i vent...

Tampoc era una cosa premeditada però és així com ha sortit. En el cas d'Aniversari, que és el més extrem, feta amb formació quasi d'orquestra, ho vam fer així perquè crèiem que funcionaria amb la lletra i acompanyaria la història. Cançó a cançó anàvem mirant que volíem afegir-hi. En el primer disc vam treballar igual.

Esperàveu vendre 10.000 còpies en una setmana?
Estem molt sorpresos i contents en veure la reacció de la gent. Ara volem centrar-nos en la gira que acabem de començar i gaudir amb el nostre públic.

Ja teniu concerts programats fora dels Països Catalans. Us heu fixat l'objectiu de sortir a l'exterior?
Anem on veiem que se'ns vol escoltar, només depèn d'això.

Incorporareu altres músics als concerts per apropar el so del disc d'estudi al directe?
No, seguirem tocant com fins ara. Entenem la gravació del disc i els concerts com coses diferents. No volem tancar-nos portes quan gravem, si volem posar una arpa o un quartet de corda ho fem. Després ve la feina de tocar en directe, que som nosaltres quatre i volem mantenir-ho així.

La paternitat de les cançons és compartida?
Una idea pot sortir de qualsevol dels membres i després ser treballada entre tots, o per un o dos de nosaltres. Abans d'entrar a l'estudi hem treballat molt des de casa, amb els ordinadors, provant arranjaments, escrivint les lletres, canviant-les o donant-hi voltes. Cadascú hi ha ficat cullerada.

Hi ha algun motiu per aquest títol?
Vam estar a punt de posar 10 milles per veure una bona armadura al primer disc. Era una frase que ens feia gràcia de la pel•lícula ‘Molt soroll per no res'. Inclús la utilitzàvem de vegades per fer broma.

Es parla molt de la nova fornada de pop català, de la qual Manel en seria el màxim exponent. Heu creat escola?
La nostra carrera és molt curta. Bàsicament només tenim un disc i mig, perquè el segon tot just acaba de sortir. Si ens haguéssim de sentir un referent o bandera d'alguna cosa aniríem malament. Ens preocupem de les nostres cançons i punt.

10 milles per veure una bona armadura ja té primer videoclip amb Aniversari. En fareu més?

No, amb un ja en fem prou. Suposen una feinada!

Com us sentiu al veure que el disc es podia descarregar il•legalment a la xarxa hores després de sortir a la venda?
És quelcom que ja sabíem que existia, que ja passava quan vam entrar al negoci musical i no podem fer-hi res.

 
 

Comentaris