El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sanchis i Gordillo denuncien una campanya de “criminalització” contra TV3 i Catalunya Ràdio
  • CA

El director de TV3, Vicent Sanchis, i el de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, han denunciat una campanya de desprestigi contra els mitjans públics catalans durant el procés català i que continua encara condicionant la llibertat dels professionals del periodisme. Sanchis i Gordillo han fet aquesta denúncia en una compareixença a la comissió d’investigació sobre l’aplicació de l’article 155 al Parlament de Catalunya.

Sanchis ha dit que li sembla “ridícul” parlar de “conspiracions i campanyes”, però ha reconegut que en aquest cas sí té la impressió que s’ha desplegat “una campanya de desgast, desprestigi, estigmatització i fins i tot criminalització de la feina dels professionals dels mitjans”.

El director de TV3 ha reconegut que estan obligats “a acceptar totes les crítiques necessàries que es poden fer”. Tot i així, Sanchis ha advertit que “quan arriba un moment que s’obvia qualsevol aspecte positiu i apareix una etiqueta com la de màquines d’agitació, propaganda i adoctrinament, després ningú es pot estranyar que es vulgui aplicar una mesura tan dràstica com el 155”. “Primer arriben les veus de descrèdit absolut i després es planteja aplicar el 155”, ha insistit.

Sanchis ha volgut deixar clar que els mitjans públics catalans no van ser intervinguts finalment pel 155 i s’ha preguntat “per què no es va fer si eren mitjans tan terribles”. “Encara no ho sé —ha dit—, no tinc exactament una idea concreta i clara de perquè no ho van fer”. El director de TV3 ho ha associat a tres factors: l’oposició frontal de consells professionals i instàncies periodístiques; l’opinió de mitjans internacionals, i el rebuig del PSOE a la intervenció dels mitjans que en canvi a l’aplicació del 155 al Senat.

Tot i quedar fora del 155, Sanchis ha denunciat que TV3 ha patit altres efectes que han influït en la manera de treballar. Ha mencionat “l’amenaça constant” com quan es va emetre la publicitat del referèndum, amb amenaces judicials i del mateix govern espanyol. El director de TV3 també s’ha referit als criteris “antiperiodístics” de la JEC. La “crispació i la violència” també “ha pesat en l’ànim de molts professionals a l’hora de fer directes i informació” i per això Sanchis s’ha preguntat “fins a quin punt una persona amb aquesta pressió pot treballar amb la comoditat i tranquil·litat que requereix la feina que fan”.

Sanchis, que també ha parlat de la intervenció de les finances de la cadena abans del 155, ha afegit que l’amenaça del 155 “ha contribuït a generar  un tipus de periodisme que també està afectat per la por”. “No vull ni pensar què hauria passat amb una intervenció així perquè el resultat final no té precedents a Europa després de la Segona Guerra Mundial, la dels estats de dret i democràtics”, ha afegit el director de TV3.

De la seva banda, Saül Gordillo ha manifestat que seria oportú “estudiar en detall l’impacte dels moments àlgids del procés i el 155 han provocat sobre la reputació de TV3 i Catalunya Ràdio i dels professionals més coneguts”.

A la comissió també hi ha participat Neus Bonet, presidenta del Col·legi de Periodistes de Catalunya, que ha relatat el posicionament del col·legi durant el procés i davant l’aplicació del 155.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa