S'arxiven les causes contra 'El Jueves' per injúries a la Policia Nacional

Les tres magistrades del tribunal de Barcelona subratllen el caràcter satíric de la publicació

L'Audiència de Barcelona ha ordenat al jutjat d'instrucció que arxivi les denúncies contra 'El Jueves' per un presumpte delicte d'injúries a la Policia Nacional, segons ha avançat Catalunya Ràdio i ha confirmat l'ACN. Les denúncies es van interposar després que el 5 d'octubre del 2017 el rotatiu publiqués diversos articles satírics a l'entorn de l'actuació del cos de seguretat estatal en el marc del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre. El denunciant considerava que aquests articles, on, per exemple, s'indicava que els agents consumien cocaïna, integraven delictes d'injúries i d'odi, però les tres magistrades del tribunal provincial subratllen el caràcter humorístic de la publicació i emmarquen els articles en l'àmbit de l'exercici de la llibertat d'expressió. La fiscalia també demanava l'arxivament.

 

El director d''El Jueves', Guille Martínez-Vela, ha dit en declaracions a l'ACN que era previsible aquest desenllaç, però que tot i això els denunciants han tirat endavant el procediment penal per l'efecte "intimidatori" que pot crear, per exemple, entre els usuaris de les xarxes socials a l'hora de criticar actuacions policials o d'altres estaments públics.

 

 

A la sentència les magistrades recorden que, segons el Consell d'Europa, el delicte d'odi es relaciona amb aquelles formes d'expressió que "propaguin, incitin, promoguin o justifiquin l'odi racial, la xenofòbia, l'antisemitisme i qualsevol altra forma d'odi fundada en la intolerància, inclosa la intolerància que s'expressi en forma de nacionalisme agressiu i etnocentrisme, la discriminació i hostilitat contra les minories, els immigrants i les persones nascudes de la immigració". Així doncs, subratllen, el subjecte passiu protegit és la persona integrant d'un grup "de minories", al qual "no pertanyen les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat".

 

A més, recorden que el Codi Penal s'expressa en els mateixos termes i que, tenint en compte això, "el mateix tenor literal del precepte impedeix considerar la conducta" dels denunciats com a "integrant del discurs d'odi", perquè "en cap cas es pot considerar que el motiu fos racista, antisemita o per la ideologia, religió o creences o situació familiar dels seus membres, o per la pertinença dels seus membres a una ètnia, raça o nació, el seu origen nacional, el seu sexe, orientació o identitat sexual, per raons de gènere, malaltia o discapacitat".
 

 

Comentaris