El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Marta Romagosa: “Estem descuidant el Quilòmetre Zero de la informació”
  • CA

Marta Romagosa (Cornellà de Llobregat, 1967) és nova directora i presentadora de l’informatiu territorial ‘Catalunya al Dia’, un programa que comença el dilluns 16 de setembre i que en aquesta nova etapa s’emetrà de dilluns a divendres, de 13.00 a 14.00. El Món l’entrevista perquè ens expliqui les novetats del programa; com serà el dia a dia i quina serà la funció de ‘Catalunya al Dia’, el migdia de Catalunya Informació. “ La gent s’ha de connectar al territori”, afirma la periodista.

 

Quina és la funció de ‘Catalunya al Dia’?

L’objectiu és fer un informatiu de territori. Estem en un món globalitzat i les notícies d’arreu del món les sabem pràcticament al segon. Si Trump fa una piulada, la podem rebre immediatament. Això contrasta amb què si passa una cosa al teu poble però no hi passes per davant, ningú no t’ho explica. Sabem què passa a Sudan del Sud, però no saps com estan els parcs eòlics de Catalunya.

 

Creu que Catalunya pateix de centralisme amb Barcelona?

Crec que a totes les grans capitals els passa això. Qualsevol cosa que passa a Barcelona l’expliques a l’informatiu genèric. És més difícil que això passi amb Lleida, per exemple. Tu podràs parlar de la problemàtica de la fruita dolça, d’una iniciativa que és genuïna… I no ho saps perquè ningú no t’ho explica. A Catalunya el Dia intentarem que encara que visquis a Palafrugell et pugui interessar què fan a Pallejà perquè potser et dona una idea per fer una altra cosa.

 

Per tant, és un sol programa. La gent de Lleida també escoltarà la informació local de Girona?

Si, l’objectiu és que la conversa i el relat que fem al ‘Catalunya al Dia’ interessi a qualsevol persona. És com si fas una entrevista al Josep Carreras. Pot ser que a un oient no li agradi l’òpera, però si a l’entrevista parles d’aspectes de la vida, pot ser que aquell oient connecti.

 

Què implica que el programa es faci de 13h a 14h?

Nosaltres no perdrem de vista el fet que és una hora que passen moltíssimes coses. I si el tema principal del dia és una compareixença de Pedro Sánchez per dir que anem a noves eleccions, connectarem en directe, per exemple. A la una passen moltes coses, i hem de tenir en compte que és un canal de notícies durant 24 hores.

 

Quins continguts hi haurà dins del programa?

Li donarem una volta més als temes d’actualitat. Si per exemple hi ha el Mercat de Música Viva de Vic, no només ho explicarem, sinó que anirem més a fons. Per posar un exemple: Quina petjada econòmica deixa el certamen al municipi? 

DSCF7421

Marta Romagosa

Quanta gent del programa treballa presencialment des dels estudis de Barcelona i quanta gent tindreu desplegada pel territori?

A Barcelona tenim els redactors de la ciutat, però després has de comptar amb les delegacions que tens a Lleida, al Pirineu, a la Vall d’Aran, a l’Ebre, a la Catalunya Central, Garraf, Penedès, etc. Si ens comptes a tothom, pots comptar una vintena de persones tranquilament.

 

Preveu que aquest octubre de 2019 sigui tan intens com l’octubre del 2017?

Jo espero que no es torni a repetir el que va passar l’octubre del 2017, però crec que amb la sentència hi haurà unes conseqüències polítiques, socials i econòmiques importants. I pel que fa als periodistes, crec que ja estem una mica bregats. He vist coses que jo pensava que no veuria mai.

 

Quines coses?

No et sabria dir! Recordo les mobilitzacions del 20-S. Jo estava a la Gran Via i vaig al·lucinar. “Això no és l’Onze de Setembre”, pensava. I totes les conseqüències posteriors… 

 

A part de la sentència, quin plat fort creu que els periodistes podem esperar aquesta temporada?

Crec que la crisi climàtica portarà cua. Penso que la gent no n’és conscient en el dia a dia. Quan surt un informe i quan cau un tros de gel ens posem les mans al cap, però no veig una consciència d’emergència. I crec que els mitjans hem de fer un esforç en aquest sentit.

 

Com s’expliquen aspectes globals en un àmbit local?

Anant a buscar el que tu pots fer per ajudar. Quins accions pots dur a terme, quines empreses estan contaminant més, etc. Per què no tenim els parcs eòlics que hauríem de tenir, qui en dona els permisos, quins interessos hi ha al darrere, etc. Tots aquests temes els pots territorialitzar. La gent s’ha de connectar al territori. S’ha d’anar a buscar el Quilòmetre Zero. Estem descuidant el Quilòmetre Zero de la informació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa