El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un gag del ‘Polònia’ amb Torra desferma la polèmica i el programa defensa que és “equànime”
  • CA

Un gag del darrer ‘Polònia’, en què es presenta el president de la Generalitat, Quim Torra, en pantalons curts i xancletes davant d’un jutge que busca inhabilitar-lo, ha aixecat la polèmica a Twitter. La broma, que estableix un paral·lelisme entre la situació del futbolista del Barça Leo Messi i Torra, ha generat opinions hostils envers el gag i contra el programa per part de persones, sobretot de l’entorn de JxCAT, que hi han trobat un tracte inapropiat a la figura del president.

Entre les crítiques més severes hi ha la del conseller de Cultura a l’exili, Lluís Puig, que en una piulada ha considerat que el gag és una mostra de “mala educació” i un “insult”:

La piulada de Puig ha provocat opinions a favor i en contra de la interpretació que fa. Alguns tuitaires aixequen sospites sobre un suposat favoritisme del programa d’humor polític amb ERC. Aquest és el cas de l’usuari @duduipa que arriba a titllar els responsables de la productora del programa de “fanàtics de la secta del mossèn”, que és com molts crítics es refereixen a Oriol Junqueras a Twitter.

Altres tuitaires, però, han considerat la polèmica exagerada i han acusat al conseller de Cultura a l’exili de tenir “la pell molt fina”.

En la polèmica també s’hi ha afegit el diputat d’ERC al Congrés Gabriel Rufián, que ha sortit en defensa del programa.

La productora de ‘Polònia’, “sorpresa” amb la polèmica

La polèmica ha agafat totalment per sorpresa els responsables del programa, que no veuen en el gag cap mena d’acarnissament especial amb el president de la Generalitat. De fet, més enllà de la caricaturització de mostrar-lo amb pantalons curts i xancletes, consideren que el gag és una denúncia de la seva situació injusta. “Hem fet tants gags de judicis i de gent declarant i sobre que la justícia està polititzada que ens costa trobar nous formats per tocar el tema”, explica a ‘El Món’ Albert Martorell, subdirector del ‘Polònia’. La gènesi del gag del president amb xancletes es troba en la idea de voler parodiar l’entrevista de Messi que es va fer viral fa dues setmanes. “Aquesta entrevista ens permetia situar Torra en el lloc del Messi, algú a la corda fluixa, per tant, el paral·lelisme hi era, i posar el jutge com a entrevistador ens permetia dir moltes altres coses”, apunta.

Així doncs l’equip no es va plantejar en cap cas “ridiculitzar” la figura del president. Aquest no hauria estat un objectiu ni tampoc que “en Torra quedés malament”. De fet, Martorell sosté que si s’hagués tractat d’un altre personatge també hauria sortit amb la mateixa indumentària i defensa que el programa ha criticat el president en altres ocasions, com ho ha fet altres vegades amb altres partits. “La nostra funció és no casar-nos amb ningú, sinó fer crítica i humor”, subratlla. Martorell situa la crítica a aquest gag més pel que fa al format que no pas pel seu contingut, perquè el text “denuncia la injustícia de la situació del president, en un moment en què hi ha garanties democràtiques en entredit”.

L’actual tensió en el món independentista i la baralla constant entre partidaris de JxCAT i ERC en l’entorn de Twitter es cola també a la redacció del ‘Polònia’, però l’equip defensa la seva independència respecte d’uns i altres. “Les crítiques i elogis ens arriben sovint —comenta Martorell—, últimament estem detectant que quan toques algun sector de l’independentisme, ja sigui de JxCAT o ERC, hi ha gent que reacciona, però del gag del president no n’esperàvem una reacció tan bel·ligerant”. El subdirector del programa insisteix que els creadors del ‘Polònia’ no tenen una preferència partidista concreta: “Sempre que parles d’independentisme, si no et posiciones —i no és la nostra feina—, reps crítiques”. El programa ha passat per moments més dolços amb la seva audiència independentista, en paral·lel a la bona sintonia entre els diferents sectors del moviment, que ha fet que en el passat hi hagués “una visió més unitària sobre els gags”. La fragmentació política actual, en canvi, els sotmet encara a més pressions, que poden anar en augment amb l’ambient electoral.

Asseguren que el programa és “equànime” a nivell polític

Martorell explica que aquest context de divisió no condicionarà el programa: “La nostra feina és seguir fent humor, posant davant el mirall els polítics i les seves contradiccions, ja sigui ERC eixamplant la base, la taula del diàleg que no arriba, o JxCAT prometent una república que no hi ha manera que sigui efectiva i que és més simbolisme”. El subdirector del programa admet que de vegades es poden equivocar perquè no són “infal·libles” i reconeix que “potser algun cop ens hem acarnissat més en un personatge o en enfocar un gag”, però considera que el programa és “equànime” a nivell polític. Sigui com sigui, Martorell es mostra convençut que la polèmica pel gag d’aquest dijous no farà canviar al seva manera de treballar: “Seguirem fent la nostra feina”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa