El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un estudi acusa TVE d’haver desvirtuat la realitat de les protestes contra la sentència
  • CA

Un estudi analític de CCOO a RTVE sobre el Telediario 1 i Telediario 2 de TVE entre el 14 i el 20 d’octubre —des de l’anunci de la sentència del procés fins als darrers aldarulls— ha conclòs que els informatius comandats per Enric Hernández i Begoña Alegría “no han estat a l’alçada” del moment. L’informe, al qual ha tingut accés ‘El Món’, denuncia a més la “impressionant parcialitat” sobre els esdeveniments que ha tingut lloc a Catalunya.

L’informe, que ha fet l’estudi de 14 informatius, assegura que els Telediarios de TVE “han contribuït a la construcció d’una realitat que res o molt poc té a veure amb el que ha succeït”. Els autors de l’estudi denuncien que la visió dels fets que s’ha aportat “no ha estat neutra, ni en termes polítics, ni en termes informatius”.

A partir de l’informe, els autors acusen els informatius de “distorsionar la realitat” dels fets desvirtuant la “principal responsabilitat” que els mitjans públics tenen encarregada.

“En absolut es tractava d’ignorar els incidents, es tractava de situar-los en el seu context, d’establir el marc en el qual tenien lloc, acotar-los allí on la seva presència era notable”, diu l’estudi. Però contràriament a això, els informatius de TVE “com si ens trobéssim davant d’una autèntica rebel·lió social, van optar per amplificar fins a l’exaltació els incidents i convertir-los en objecte de consum informatiu”.

Abús de les imatges d’incidents

La lectura crítica professional dels informatius aboca a la conclusió que des d’una perspectiva global els informatius de TVE “han desvirtuat la realitat dels fets” en “abusar de les imatges dels incidents”. Les imatges d’incidents estan presents en el 100% del temps d’emissió del TD2 del 19 d’octubre. El 18 d’octubre, dia en què van tenir lloc les Marxes per la Llibertat amb l’arribada de més de mig milió de persones a Barcelona, els aldarulls van ocupar el 96% del TD2 mentre que les marxes pacífiques només un 4%.

Una altra situació que es produeix és que els incidents obren tots els informatius analitzats i escombren altres informacions. Així doncs, hi ha notícies que s’avancen en el sumari però després no són emeses (la presència de Quim torra en una manifestació, la marxa de pensionistes o la polèmica per la data del derby Barça-Madrid).

L’informe també demana una reflexió sobre el respecte a la neutralitat en període electoral, que considera que s’ha vulnerat en aquest període. Cita com a exemple que els dies 16 i 17 d’octubre s’emeten les rodes de premsa del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. “Va intentar el Telediario en alguna ocasió una entrevista en directe amb el president de la Generalitat, Quim Torra? Ho va intentar amb el conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Buch?”

Els autors de l’estudi salven de les crítiques els programes informatius produïts en el centre català de TVE a Sant Cugat. “Aquests programes van saber adequar la seva informació a la realitat del que estava passant a Catalunya i no en determinats carrers de Barcelona”, apunten.

L’estudi també denuncia que en els informatius analitzats “en cap cas s’ha emès cap informació que traslladés una visió jurídica crítica contra la sentència del Suprem”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa