El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els perills d’una Llei de Transparència inútil
  • CA

La directora del grup de recerca del Laboratori de Periodisme i Comunicació de la UAB, Amparo Moreno, ha donat un toc d’atenció aquest dimecres a la comissió d’Afers Institucionals del Parlament de Catalunya per les mancances que, segons el seu parer, fan difícil donar compliment a la Llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern del 2014. El grup que dirigeix Moreno, reconegut per la Generalitat de Catalunya, es dedica a l’avaluació de webs dels ajuntaments i altres administracions públiques (diputacions i consells comarcals) per comprovar si la informació que s’hi aboca permet “fer un seguiment i control de l’acció de govern per part de la ciutadania”.

Moreno ha subratllat que les possibilitats tecnològiques per publicar i tractar informació han avançat molt més que “la cultura política del que és la transparència”. En aquest sentit, l’experta ha assenyalat que la informació ha de ser accessible i comprensible per a una “ciutadania plural”, concepte que inclou tots els ciutadans independentment de la seva condició, posició social o gènere. Així doncs, quan es publica informació s’ha de ser conscient que “el destinatari no és l’administració sinó la ciutadania plural”, ha insistit Moreno.

Informació comprensible

L’experta considera que no n’hi ha prou amb la llei i que aquesta no ha de ser el lloc on “ens podem refugiar”, sinó que la transformació ha de comptar també amb “un periodisme i informació pública comprensibles”. Actualment, ha afirmat Moreno, “coexisteix aquesta proposta de llei amb rutines d’un periodisme que cada vegada ha anat més cap al màrqueting polític, a vendre polítics, vendre mentides sobre els polítics”. Per Moreno, “no és suficient penjar papers i dades”.

En aquest sentit, l’experta ha recordat que el Parlament “té l’obligació de fer seguiment del compliment de la Llei” i ha apuntat que “és necessari que hi hagi un reglament”. L’objectiu ha de ser que la ciutadania “pugui fer seguiment i avaluar plans de govern i les polítiques públiques”. “Que la informació sigui comprensible a la ciutadania és una dimensió de la transparència que és imprescindible”, ha remarcat.

“Si fem la informació transparent i la gent no l’entén acaba sent tan opaca com si no hi hagués informació”, ha afegit Moreno. Entre un dels aspectes on es detecta més manca de transparència és en el finançament públic dels mitjans de comunicació —que el grup de recerca ha estudiat—. Moreno ha incidit en la necessitat de fer accessibles aquests dades perquè la ciutadania sàpiga “on es destinen les subvencions públiques”. En cas contrari, ha lamentat, “es generen unes complicitats d’opacitat terribles”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa