El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Discòrdia entre joventuts de partits polítics per un programa de debat televisiu
  • CA

Pena de mort, formes de matrimoni, si les noies han d’entrar o no gratuïtament a les discoteques o gènere neutre (parlar en femení, sí o no). Són alguns dels temes que ha posat sobre la taula un programa televisiu de debat polític juvenil, Opina Youth, emès per TeveCat des de l’any passat sota la batuta del periodista Sergi Àlex, que està aixecant polseguera pel to d’algunes discussions i la presència que tenen representants de partits com ara Vox. La confrontació i l’expressió d’idees extremes per part de col·lectius minoritaris està generant el rebuig d’alguns sectors. Els seus creadors argumenten que als debats hi assisteixen membres de totes les formacions, menys Arran i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, les dues de l’òrbita CUP. “Però no és pel programa en sí”, explica Álex en declaracions a ‘El Món’, “al·ludeixen al fet que no volen confrontar les seves idees en platós de tele, en general”.

Les crítiques han acabat provocant aquesta setmana una batalla de comunicats entre les joventuts d’algunes formacions polítiques que han participat en debats recents. En concret, la darrera polèmica s’ha originat per la intervenció en un programa d’una representant de Confluència Jove, plataforma de l’entorn dels Comuns, que a la taula de debat va lamentar la manca de paritat perquè hi havia quatre nois i només una noia. El presentador del programa li va replicar que precisament Confluència Jove havia enviat 15 homes d’un total de 22 participants i que per tant “hauria de practicar amb l’exemple”. Aquesta reacció no ha estat ben rebuda per l’organització juvenil dels Comuns, que en un comunicat han condemnat el tracte rebut per la noia.

A banda, però, l’entitat aprofita per fer una crítica al programa que va més enllà i reconeix que ha observat “amb preocupació i incomoditat la deriva que ha pres el programa en qüestió”. De fet, els joves dels Comuns qüestionen que l’espai “estigui ajudant, en termes generals, a donar una imatge real i positiva de la joventut organitzada en particular, i del jovent en general”. El col·lectiu critica també el to dels programes: “El clima no sol ser assossegat, les temàtiques no acostumen a ser en clau jove ni se centren en el que mou el jovent, i el criteri per decidir les entitats i persones individuals convidades a participar és, com a mínim, qüestionable”.

El programa es defensa: “Radicalment plurals”

El conductor del programa s’ha defensat de les crítiques adduint que l’espai és “radicalment plural” i, en conseqüència, dóna veu “a totes les formacions, joventuts i associacions polítiques” des del dia que va començar a emetre’s. “De fet, el primer missatge que vaig llançar en antena —diu el presentador— és que convidaríem tothom, fins i tot joventuts que es neguen a venir reiteradament com Arran o el SPC”. Àlex creu que el programa que condueix “és un lloc únic on les joventuts i els joves poden dir-hi la seva i confrontar els seus punts de vista amb altres joventuts”.

Pel que fa a les crítiques sobre el to dels debats, el jove presentador manifesta que “l’única queixa formal expressada ha estat la de Confluència Jove en el seu comunicat”. I afegeix que “personalment” entén que “a alguna joventut li pugui molestar que algun tertulià o tertuliana cridi més o menys, però s’ha de remarcar que els partits polítics i associacions s’encarreguen de decidir qui ve a la televisió i en la majoria dels trams del programa el to és calmat”.

Respecte de les crítiques sobre la paritat, Àlex reitera que estan “compromesos amb la igualtat, tant per homes com per dones” i que en l’anterior temporada es van fer tertúlies amb la participació només de dones. “Ens agradaria que vinguessin més noies, lamentablement no està sent així, però tenim la consciència tranquil·la perquè estem posant tots els nostres esforços, aquesta temporada i l’altra, i ho seguirem fent i intentant”.

El comunicat de Confluència Jove ha provocat la resposta d’un altre agrupació de joves, la plataforma juvenil d’Units per Avançar. En una declaració pública, aquesta formació ha sortit a defensar el presentador del programa i a “condemnar” el comunicat dels joves dels Comuns, defensant la “llibertat d’expressió” en considerar que les crítiques suposen un assetjament contra el presentador de l’espai. En el seu comunicat, aquests joves demanen a Confluència Jove “moderació, ja que el comunisme ha fet molt de mal a la societat”.

“El to que trobaries a qualsevol lloc”

Aquest comunicat de Joves Units per Avançar ha estat rebut amb crítiques per altres participants en el programa com és el cas d’Anthony Sánchez, fundador de Joves Nous Catalans. Sánchez defensa també la necessitat de respectar la paritat en aquest espais, però també recorda que les formacions petites no tenen tants militants i “prioritzen la presència de les persones més competents independentment de si són home o dona”.

Sobre els temes que el programa proposa discutir, Sánchez admet que faltarien qüestions més juvenils, “però el que s’hi tracta són en definitiva temes de preocupació no només dels joves sinó de la societat en general i això és rellevant”. La cridòria i l’ambient Sálvame que es respira en alguns moments és vist per aquest col·laborador del programa com “el to que et trobaries a qualsevol lloc, a més el programa no és només debat, és tertúlia i ja sabem com són les tertúlies, no crec que hi hagi més transfons”.

“Es vol muntar espectacle i no parlar de política”

Una de les organitzacions més a l’esquerra que participen en l’espai és La Forja Jovent. Un dels seus membres, Biel López, opina que no entenen “ni la selecció de tertulians ni de temes” en el programa “perquè s’hi porta una gent que no és ningú, que no ha votat ningú, que no representa ningú”. López opina que els creadors del programa busquen “portar gent només per muntar espectacle i no per parlar de política, que seria el més interessant, on es parlés de política de veritat”. El plantejament de temes, del qual La Forja assegura “discrepar sovint”, també es considera “tendenciós” i que “no respon als interessos de la societat ni a problemes reals” perquè “el que busca és crear espectacle”. A banda, afegeix López, “l’enfocament editorial és tendenciós amb preguntes com ‘què en penses de l’ocupació?’, separant-ho dels desnonaments i sense parlar de la problemàtica de l’habitatge”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa