El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
‘El discurs del rei’, la gran triomfadora dels Oscars 2011
  • CA

La cinta britànica ‘El discurs del rei’ s’ha convertit en la gran triomfadora de la 83a edició dels Premis Oscar en aconseguir quatre de les 12 estatuetes a les quals optava. Així, s’ha emportat les de millor pel·lícula, millor actor protagonista (Colin Firth), millor direcció (Tom Hooper) i millor guió original (David Seidler). A l’altra cara de la moneda hi ha el cinema en castellà, que no ha pogut aconseguir els dos premis als quals aspirava per la cinta hispanomexicana ‘Biutiful’ i l’actuació de Javier Bardem.

 ‘Origen’, d’Emma Thomas i Christopher Nolan, ha aconseguit el mateix nombre de premis que la britànica, tot i que en les categoria tècnica. Així, s’ha adjudicat els de millor cinematografia (David Fincher), el millor so editat (Richard King), la millor barreja de so (Lora Hirschberg, Gary A. Rizzo i Ed Novick ) i els millors efectes visuals (Paul Franklin, Chris Corbould, Andrew Lockley i Peter Bebb).

En tercera posició se situa ‘La xarxa social’, de David Fincher, que ha estat guardonada en les categories de millor guió adaptat (Aaron Sorkin), millor banda sonora original (Trent Reznor i Atticus Ross) i millor muntatge (Angus Wall i Kirk Baxter). Així, ha aconseguit només quatre dels vuit premis als quals estava nominada, i es converteix en una de les perdedores de la nit.

Els premis d’animació han estat per a ‘Toy Story 3’, de Lee Unkrich, com a millor pel·lícula, i ‘The lost thing’, de Shaun Tan i Andrew Ruhemann, com a millor curtmetratge.

Mentrestant, ‘Alícia al país de les Meravelles’ ha guanyat els de millor direcció artística (Robert Stromberg i Karen O’Hara) i millor vestidor (Colleen Atwood).

Per part seva ‘The Wolfman’ ha aconseguit l’estatueta al millor maquillatge (Rick Baker i Dave Elsey ) i ‘Strangers No More’ s’ha posicionat com el millor curt-documental (Karen Goodman and Kirk Simon).

Actors i actrius premiats

En l’apartat d’intèrprets, Colin Firth ha guanyat l’Oscar al millor actor protagonista per la seva actuació a ‘El discurs del rei’, arrabassant-li l’estatueta a Javier Bardem (‘Biutiful’). Mentre que Natalie Portman ha estat reconeguda com la millor actriu protagonista pel seu paper a ‘Cisne negro’.

En els papers secundaris, els dos intèrprets de ‘The Fighter’ Christian Bale i Melissa Leo han estat guardonats com a millor actor i actriu de repartiment, respectivament.

Derrota del cinema en castellà

Bardem s’ha quedat sense la preada estatueta, a la qual aspirava per la seva interpretació d’Uxbal a la cinta hispanomexicana ‘Biutiful’, dirigida per Alejandro González Iñárritu, que optava a l’Oscar a la millor pel·lícula en llengua estrangera, que finalment s’ha emportat la danesa ‘In a better world’, de Susanne Bier.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa