Arriba el llegendari timbaler del Bruc

El director Daniel Benmayor retrata amb l'ajuda de Juan José Ballesta el jove que va derrotar les tropes napoleòniques gràcies a l'eco de Montserrat

Quan la màquina de guerra més perfecte descobreix que la seva primera derrota es deu a la resistència d'un jove proveït només d'un timbal, Bruc, Napoleó envia a sis mercenaris per caçar-lo a Montserrat i matar-lo.

A partir d'aquest fet històric, Daniel Benmayor composa la trama de 'Bruc, la llegenda', una pel•lícula d'acció protagonitzada per Juan José Ballesta, que comparteix pantalla amb l'actriu Astrid Bergès-Frisbey i Vincent Pérez com a antagonista, que compta també amb la participació de Santi Millán.

El director ha assegurat que aquesta història és "l'oportunitat per exportar" un element català, en un llenguatge universal que pot arribar arreu del món, i s'ha mostrat encantat d'haver revisat aquesta llegenda i convertir-la en una pel•lícula d'entreteniment donant-li una forma "èpica i universal".

Ballesta ha reconegut que no coneixia la història quan li van oferir el paper, però que de seguida li va agradar pel fet de tractar un heroi "nacional", i no americà, i per això, se sent orgullós de poder-lo interpretar. De fet, Ballesta ha definit Bruc com un "heroi que no vol ser heroi", ja que se'n converteix "per obligació". Destaca del rodatge, que va ser molt físic, cansat, perquè hi havia molts assajos de coreografies, Admet que fins i tot va ser més complicat que aprendre català.

Rodada entre Montserrat, Mura, Collserola, Arnes i Santes Creus, la versió original del film s'ha gravat en català i francès. Bruc s'estrena avui en 280 còpies, 50 de les quals en català. Ha comptat amb un pressupost al voltant dels 4'5 MEUR, una xifra, que pel productor català Edmon Roch, que aquest any també ha estrenat 'Lope', s'ha pogut ajustar perquè molts professionals han acceptat rebaixar els seus honoraris per poder-la fer realitat.

 
 

Comentaris