L'ànima més cultural dels Pirineus catalans

Els Pirineus estan plens d'al

 

 

Amb l'arribada de la tardor els amants de l'esquí ja miren de reüll cap als Pirineus de Catalunya esperant l'inici de la temporada de neu. En realitat, tu també hauries de fixar-hi la mirada, siguis o no aficionat a l'esquí, perquè els Pirineus estan plens d'al·licients culturals per escapar-s'hi i fer una ruta per descobrir-los.

 

Pots fer-la en dos, tres o cinc dies, el ritme el decideixes tu. Aquest recorregut t'apropa al patrimoni romànic, que conviu en harmonia amb l'entorn natural, amb testimonis històrics com la Farmàcia Esteva o el Museu del Ciment.

 

A punt per conèixer l'ànima cultural dels Pirineus de Catalunya?

 

VAL D'ARAN: Una passejada pel romànic d'alta muntanya.

L'art romànic és considerat pels historiadors com la primera gran manifestació artística comuna a tot l'occident d'Europa des de l'Imperi romà. A Catalunya aquest corrent va calar intensament al llarg dels Pirineus, començant per la Val d'Aran. Formen part de l'encant d'aquesta vall privilegiada, envoltada per cims de més de 3.000 metres, extensos prats, boscos i nombrosos llacs, quinze esglésies romàniques que pots visitar. Si tens temps, pots acostar-t'hi a totes, però n'hi ha cinc que són absolutament imprescindibles: Santa Maria d'Arties, Sant Miquèu de Vielha, Sant Andrèu de Salardú, Era Mair de Diu dera Purificacion i Sta. Eulàlia d'Unha.

www.visitvaldaran.com

 

Volver Sant Climent de Ta
Volver Sant Climent de Taüll | Boí Taüll Resort

 

 

  

VALL DE BOÍ: El Patrimoni de la Humanitat dels Pirineus catalans.

El rastre del romànic et porta fins a la següent parada de la ruta: la Vall de Boí. Allà, l'església de Sant Climent de Taüll és la icona d'un dels conjunts d'esglésies romàniques més importants d'Europa, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Al seu interior, encara avui impressiona la projecció amb videomapping del seu pantocràtor, el Déu implacable del Judici Final, carregat de tota la simbologia religiosa medieval - alfa i omega, principi i fi, la llum del món -. Al Centre del Romànic de la Vall de Boí organitzen visites guiades per descobrir aquest important patrimoni. Obert fa més d'una dècada, els seus panells interactius i les projeccions aporten la dosi justa de teoria per apreciar encara més el romànic català.

www.centreromanic.com

 

LA SEU D'URGELL: Esplendor medieval.

Amb la Vall de Boí al retrovisor, el teu rumb està fixat en direcció a la Seu d'Urgell. La seva posició geogràfica estratègica i la potència política del bisbat van consolidar la Seu com una de les ciutats més importants de la Catalunya medieval. És un testimoni històric d'aquesta esplendor la catedral de Santa Maria d'Urgell, que s'aixeca al nucli antic del municipi. La seva monumentalitat i l'austeritat del disseny arquitectònic, combinada amb una gran quantitat d'elements escultòrics als claustres i a la façana principal, són els trets que defineixen l'única catedral romànica de Catalunya.

www.museudiocesaurgell.org

 

Farm

Farmàcia Esteva | Patronat de Turisme Costa Brava Girona

 

 

LLÍVIA: Història sense recepta.

A una farmàcia t'hi hauràs acostat per buscar coses molt diverses, però hi has anat per descobrir la història d'un indret? Aquesta és la proposta de la Farmàcia Esteva de Llívia, que des de fa anys és un museu, i la teva següent aturada en el camí. Creada al segle XV, és considerada una de les farmàcies més antigues d'Europa i va estar en funcionament fins al 1942. Hi podràs veure antics llibres de ciència, receptes, fórmules o instruments de laboratori. El museu també acull una important col·lecció de material arqueològic que repassa la història de la població.

www.llivia.org

 

CASTELLAR DE N'HUG: Tren, museu o natura, què tries?

Aquest recorregut cultural pels Pirineus de Catalunya ha de fer parada al petit poble de Castellar de n'Hug (208 habitants). No et deixis enganyar per la seva grandària, hi tens diverses propostes per triar. La primera, una ruta panoràmica en el Tren del Ciment. Aquest ferrocarril turístic de l'Alt Llobregat cobreix la línia que unia l'antiga fàbrica de ciment Asland de Castellar de n'Hug amb Guardiola de Berguedà. Surt de la Pobla de Lillet i recorre 3,5 quilòmetres en 20 minuts. Segona opció: visitar l'antiga fàbrica de ciment, un dels conjunts fabrils més importants de la industrialització catalana, avui dia reconvertit en l'immens Museu del Ciment. I la darrera alternativa és una pinzellada de natura, com és la visita a les fonts on neix el Llobregat, un dels principals rius de Catalunya.

www.trendelciment.cat/home

 

Tren del ciment
Tren del ciment | FGC

 

 

RIPOLL: Terra de mites i llegendes.

Els orígens de Catalunya estan units a la comarca del Ripollès. És terra de mites, llegendes i edificis monumentals. Precisament, has arribat fins aquí per visitar-ne una de les construccions més rellevants, el monestir de Santa Maria de Ripoll. Al Centre d'Interpretació del Monestir descobriràs que el conjunt monàstic es va aixecar al segle IX i que va jugar un paper essencial en la configuració de Catalunya. La portalada monumental, de mitjan segle XII, situada a la façana occidental, és una de les seves joies. És una gran estructura realitzada en pedra de gres local i treballada en relleu amb escenes bíbliques i motius vegetals i geomètrics.

www.monestirderipoll.cat

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?