Valls m'agrada

És el bressol de la calçotada i el fet casteller

 

A 19 quilòmetres de Tarragona es troba la ciutat de Valls. Capital de comarca de l'Alt Camp, Valls

  

es troba a 215 metres sobre el nivell del mar, i destaca per ser el Km 0del món casteller i ciutat d'origen de la calçotada, unes tradicions que la fan una ciutat de referència al nostre país.

 

La ciutat de Valls està enclavada en una zona de pas. Això fa que des de la prehistòria la zona hagi estat ocupada per l'home. En són bona mostra les troballes del jaciment de Picamoixons, entre altres. Però el naixement pròpiament dit de la ciutat no es produí fins a la primera meitat del segle XII, una vegada derrotats els sarraïns que poblaven Siurana i la serra de Prades.

 

Després de segles d'història, va ser el segle XX el que dotà de caràcter i personalitat la vila. Les grans transformacions econòmiques, socials i urbanístiques durant el segle, i la recuperació posterior a la Guerra Civil, va fer que sorgissin iniciatives importants com la Biblioteca Popular, la Cooperativa Elèctrica i l'Escola del Treball. Gradualment, a partir dels anys cinquanta es produí una nova expansió industrial. Mentre els sectors tradicionals de la indústria, així com l'agricultura, anaven quedant reduïts a la mínima expressió, sorgien dues empreses metal·lúrgiques destinades a fer-se molt grans. Simultàniament, el sector dels serveis, tant públics com privats, ha anat experimentant una expansió.

 

A Valls van néixer les calçotades
A Valls van néixer les calçotades | Cedida

 

Però, com dèiem, la ciutat destaca pels castells i els calçots. La plaça del Blat, plaça castellera per excel·lència, ha estat l'espectadora privilegiada de la història bicatenària dels Xiquets de Valls, Km 0 des d'on el fet casteller i els seus valors han crescut per tot el país, convertint-se en imatge de Catalunya al món i Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

 

 

I a Valls ha nascut també la calçotada, la manifestació gastronòmica centenària més important de Catalunya. La cuina del calçot és tota una festa, un esdeveniment social per compartir i viure amb la família i amics i que, cada any, atreu milers de visitants de novembre a abril, en especial durant la multitudinària Gran Festa de la Calçotada de finals de gener.

 

D'altra banda, a Valls es poden visitar també espais emblemàtics i amb un gran valor patrimonial, començant per l'església de Sant Joan, la joia de la ciutat, i el seu campanar, el més alt de Catalunya, des d'on podreu contemplar una vista espectacular de tot el Camp de Tarragona. A peu de carrer podreu visitar el Barri Antic, les seves places i carrers, el Call Jueu, les conegudes rajoles vidriades de la Capella del Roser -un mosaic únic del segle XVII en què es representen diferents passatges de la batalla de Lepant- o visitar també el Museu de Valls, amb una de les col·leccions artístiques més completes d'art català de l'últim segle i mig.

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?