Tortosa m'agrada

És la capital del Baix Ebre, a les Terres de l'Ebre

Al sud de Catalunya, seguint el curs del riu Ebre, es troba la ciutat de Tortosa. És la capital del Baix Ebre, encerclada pel massís dels Ports i per les serres de Cardó, ben a prop de la desembocadura de l'Ebre.

La ciutat, de més de 30.000 habitants i una superfície de 218,5 km², és un important centre històric, cultural, turístic i de serveis de les Terres de l'Ebre. Tortosa és capçalera de partit judicial, centre de la regió sanitària i seu episcopal.

Emplaçada històricament al marge esquerre del riu, es desplega actualment a les dues bandes de l'Ebre. A l'esquerra, sota el Castell de la Suda, es troba el nucli antic i els eixamples, amb les Entitats Municipals Descentralitzades de Bítem i Campredó. A la dreta hi ha el barri de Ferreries, una altra zona en procés de creixement, les pedanies dels Reguers i Vinallop i l'Entitat Municipal Descentralitzada de Jesús.

Els Ports de Tortosa - Beseit formen el conjunt orogràfic més important i més alt de la regió de Tortosa i de tota la demarcació de Tarragona. Marquen una clara separació entre la vall de l'Ebre i les terres de l'interior (Terra Alta, Matarranya i Baix Maestrat) i han estat la fita històrica de la confluència dels regnes d'Aragó i de València i del Principat de Catalunya. L'altra formació muntanyosa important que accidenta el municipi de Tortosa és el massís de les Muntanyes de Cardó, a l'esquerra de l'Ebre.

 

El municipi té un clima mediterrani caracteritzat per unes temperatures que oscil·len entorn dels 14 graus i unes precipitacions que no ultrapassen els 600 mm⁄any. El vent és l'altre element climàtic important a Tortosa. Es destaquen els vents del N: la tramuntana i el vent de dalt, que aprofiten com a canal la vall de l'Ebre.

La vegetació climàcica és l'alzinar, que s'ha vist degradat i substituït per diferents varietats de pi, segons l'altitud, l'orientació, etc., de manera que en la cadena muntanyenca hom troba des de pins vers fins a pins blancs i pins roigs. El terme municipal de Tortosa participa de tres espais d'interès natural: les Illes de l'Ebre, els Ports de Tortosa - Beseit (declarat Parc Natural) i les Serres de Cardó-el Boix.

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?