El quilòmetre zero dels calçots

Catalunya m'agrada

Comença la temporada dels calçots i si hi ha un centre neuràlgic a Catalunya d'aquesta famosíssima ceba dolça és Valls. La capital de l'Alt Camp organitza cada últim cap de setmana de gener la Gran Festa del Calçot, una multitudinaria celebració per a degustar aquest vegetal i que dóna inici a la part àlgida de la temporadatemporada.

 

La temporada de recol·lecció comença a mitjans de novembre i s'extén fins a mitjans d'abril. Els calçots de Valls estan distingits amb la Indicació Geogràfica Protegida, que indica el tipus de ceba que s'ha de fer servir, com de llarga ha de ser la tija blanca o la tècnica de cultiu.

 

La tradició de fer calçotades començà a Valls, a les primeres dècades del segle XX. Els vallencs aprofitaven l'època de poda de la vinya per fer àpats amb calçots a la masia. El costum familiar inicialment es va estendre als restaurants de la zona atraient turisme a la zona. Actualment, la tradició s'ha estès arreu del territori, i ha esdevingut una festa familiar o d'amics.

 

 

Les calçotades varien en funció del clima, però s'acostumen a fer a partir de Sant Antoni i abans de Sant Jordi. Tres mesos que comencen amb la celebració de la tradicional Festa de la Calçotada de Valls, el darrer cap de setmana de gener.

 

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?