L'?nica catedral rom?nica que es conserva a Catalunya es troba a la Seu d'Urgell

La Catedral de Santa Maria és l'edifici més emblemàtic de la Seu d'Urgell

 

 

La Catedral de Santa Maria és l'edifici més emblemàtic de la Seu d'Urgell, i és l'única catedral romànica que es conserva a Catalunya.

 

 

D'estil romànic i datada del Segle XII, és la quarta i última d'un seguit de catedrals que es van aixecar a la Seu d'Urgell entre els segles V i XII. És considerada com la gran obra del bisbe Sant Ot, que va morir l'any 1102, just a l'inici de les obres. La construcció de la catedral va ser continuada durant el mandat dels seus successors i sota la direcció de l'arquitecte Ramon Lambard. El nom de l'arquitecte es coneix per l'únic contracte d'obres de l'època de què es té coneixement, fet excepcional, ja que són pocs els arquitectes altmedievals que es coneixen a Catalunya.

 

 

Les diferents restauracions efectuades durant el segle XX van permetre retornar a la catedral el seu perfil medieval tal com avui la podem veure. La catedral va ser declarada monument historicoartístic el 1931.

 

 

Es tracta d'una església de planta basilical, de tres naus, amb un gran transsepte rematat a cada extrem per una torre. La capçalera està formada per un sol absis a l'exterior. Té cinc portes, tres a la façana ponent, una a la façana nord que dona a la plaça dels Oms i l'altra a la façana sud que comunica al claustre.

 

 

FONT: Ajuntament de la Seu d'Urgell

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?