L'Orde de l'Atxa, l'homenatge a les dones valentes de Tortosa

Reconeix el comportament valerós de les dones durant el setge de Tortosa pels musulmans en 1149

L'any 1149, Ramon Berenguer IV va crear l'Orde de l'Atxa per honorar a les dones tortosines. El motiu pel qual els va concedir aquest honor fou el comportament valerós de les dones durant el setge de Tortosa pels musulmans en 1149.

Després de la conquesta de la ciutat per Ramon Berenguer IV, va marxar amb l'exèrcit a conquerir Lleida i Fraga. Els musulmans van aprofitar i van intentar reconquerir-la, posant-hi setge. Com que hi havia pocs homes a Tortosa, ja que eren en campanya, les dones van ajudar en la defensa. Les dones van alçar les armes, moltes vídues i òrfenes, amb el coratge de qui res no té a perdre i van lluitar fins a expulsar per sempre més als sarraïns de Tortosa, protagonitzant un dels episodis més èpics de la reconquesta catalana.

El comte va crear l'orde com a homenatge, donant-li privilegis i exempció d'alguns impostos. Només en podien formar part les descendents de les defensores de la ciutat. Les dones distingides lluïen una mena d'escapulari amb una atxa (un tipus de destral) de gules (vermella) en pal. Sembla que el costum de portar aquest hàbit va durar fins a mitjan segle XV.

No va ser, però, un orde militar, com sovint es diu. Que les destinatàries fossin només dones, i a causa d'una acció militar, sí que fou una circumstància extraordinària i va estendre la idea errònia que es tractava d'un orde militar femení.

 

L'emblema de l'atxa es troba en algunes làpides funeràries medievals, i en un relleu, al costat de l'escut de la ciutat i la imatge de la Mare de Déu, al claustre de la Catedral de Tortosa. Avui dia, l'Orde de l'Atxa és una distinció atorgada per l'Ajuntament de la ciutat a les pubilles que representen les diferents entitats de la ciutat en el marc de les festes de la Mare de Déu de la Cinta.

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?