Gandesa m'agrada

És la capital de la Terra Alta

Gandesa, la capital de la Terra Alta, és una ciutat qualificada amb el títol de "Molt lleial, heroica i immortal Ciutat", que limita amb Pinell de Brai, Prat de Comte, Bot, Batea, Vilalba dels Arcs i Corbera d'Ebre.

Els primers orígens de la vila cal buscar-los al Coll del Moro, on es troba un poblat iber, que fou l'antecedent del poble. Però l'origen de Gandesa el trobem posteriorment en un assentament àrab, l'any 1153, essent Ramon Berenguer IV que li atorga carta de ciutadania. Va ser l'any 1194 quan es va fer entrega de la carta de població a Gandesa. A partir d'aquesta entrega és considerada la fundació del poble. Dos anys després, es va començar a construir l'església romànica.

Geogràficament, Gandesa és un altiplà situat a la part central de la comarca, i està envoltada per una sèrie de muntanyes, que són Puig Cavaller, les serres de Pàndols, de Voledins i de Cavalls. Pel que fa a l'economia, tant a Gandesa com a la Terra Alta, els ingressos provenen del camp i de la indústria.

Celler Cooperatiu de Gandesa. FOTO: Cedida

Celler Cooperatiu de Gandesa. FOTO: Cedida

 

Els conreus de la vinya, les oliveres i els ametllers, a més dels cereals com el blat, l'ordi i la civada, han marcat la seva economia agrària. I és que la Terra Alta i Gandesa són conegudes per la producció vinícola fins a tal punt d'obtenir la Denominació d'origen Terra Alta.

Tot i que el nucli antic fou fortament castigat durant els setges de les guerres carlines, pel que fa a patrimoni, la ciutat conserva encara un gran nombre de béns arquitectònics. Passejant pel nucli antic podeu contemplar les porxades de la plaça de l'Església, les finestres d'estil gòtic de l'antiga Casa de la Vila, l'antiga presó i algunes cases senyorials. Destaca el Celler Cooperatiu, un edifici modernista construït l'any 1919 per l'arquitecte Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí. Fou declarat Bé cultural d'interès Nacional el 30 de juliol del 2002.

Al municipi també s'hi troba el centre d'estudis de la batalla de l'Ebre, museu històric de la Guerra Civil espanyola.

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?