Falset m'agrada

És la capital del Priorat

 

El municipi de Falset és la capital de la comarca del Priorat. Situat a uns 40 minuts de Tarragona, és el municipi més poblat de la comarca, amb gairebé 3.000 habitants.

 

Tot i que el nucli urbà és d'origen medieval, hi ha notícia de poblaments prehistòrics al voltant natural de Falset des del temps del paleolític inferior, és a dir, des de fa uns 40 mil anys.

 

El poble de Falset neix en època medieval, al segle XII, a redós del castell, que va ser seu administrativa de la Baronia d'Entença i després del Comtat de Prades i que va veure néixer, segons la tradició, dues reines catalanes: Elionor i Margarida de Prades, reina d'Aragó i última reina de la dinastia de Barcelona com a esposa del Rei Martí l'Humà.

 

Pel que fa a l'economia de la vila, tradicionalment Falset se sustentava en l'agricultura, sobretot amb avellaners, vinya, oliveres, ametllers i, tot i que menys abundants, cirerers, que encara en l'actualitat són els conreus principals. La ramaderia també jugava un paper destacat. En aquest sentit, el Celler Cooperatiu, creat el 1919, i la seva successora, la Cooperativa Agrícola Falset-Marçà, des de la seva creació s'ha dedicat a la comercialització dels productes de l'agricultura, principalment, i a la seva transformació.

 

I és que el vi té un pes molt important, no solament al municipi, sinó a tota la comarca. La indústria derivada de la vinya està sobretot representada per la cooperativa, però també per diversos cellers privats. Un vi que es comercialitza amb la denominació d'origen Priorat o Montsant.

 

 

En els últims anys, a més, han crescut el nombre d'indústries i de serveis al municipi. Les empreses més abundoses estan dedicades al sector agroalimentari, però també n'hi ha de tèxtils, d'arts gràfiques i de fusteria i derivats del plàstic.

 

Igualment, l'expansió del turisme rural o d'interior i el prestigi vitivinícola de la comarca, han fet que Falset compti avui dia amb una important xarxa de serveis i allotjaments turístics.

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?