Els vestigis medievals de Tremp

La ciutat va estar emmurallada fins a finals del segle XIX

La capital del Pallars Jussà, Tremp, va ser una vila medieval tancada per muralles fins a finals del segle XIX. I és que el Tremp alt medieval era un territori de frontera entre sarraïns i cristians i que com a conseqüència de les ràtzies musulmanes l'església va ser saquejada i destruïda en diverses ocasions.

Amb l'objectiu de defensar-se d'aquestes incursions, Tremp va passar ser una vila closa, a partir del bastiment de la muralla, les 6 torres de defenses i un fossat.

Tremp va ser una ciutat emmurallada fins a finals del segle XIX i principis del XX. Les muralles van anar caient de forma gradual. Avui, tan sols, es conserva el tram de muralla que va des de la Torre de la Sagristia fins a Casa Feliu.

Inicialment, la muralla de la ciutat tenia 6 torres, de les quals 4 eren de defensa (Sagristia, Mingo, Gavatxa i dels Padres) i dues annexionades a les cases (Millet i de Feliu). L'altre element defensiu, el fossat o vall, és el que dóna nom a la Plaça Passeig del Vall.

 

El dia d'avui queden tres d'aquestes torres. Aquestes són la de Mingo, la de la Sagristia, i la dels Padres. La darrera s'ha integrat al Centre de Cultura Josep Manyanet, antic col·legi Sant Josep, avui seu del Museu de Ciències Naturals del Pallars.

Més informació
 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?