El Celler Cooperatiu, la joia arquitectònica de Gandesa

És obra de l'arquitecte Cèsar Martinell

El Celler Cooperatiu de Gandesa és un edifici emblemàtic que va construir entre el 1919 i el 1920 el reconegut arquitecte Cèsar Martinell i Brunet (Valls, 24 de desembre de 1888 – Barcelona, 19 de novembre de 1973). L'encàrrec es va fer el 19 de febrer de l'any 1919, quan Josep Ma. Serres, fundador i primer president de l'entitat, i Jaume Fontanet, membre de la junta, li van encarregar la construcció del Celler a Martinell, deixeble de Josep Puig i Cadafalch i Antoni Gaudí.

El seu valor arquitectònic ha fet que sigui considerat una de les Catedrals del Vi, i està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional de la Generalitat de Catalunya, a més de ser declarat, l'any 2007, com una de les Set Meravelles de Catalunya.

El Celler Cooperatiu de Gandesa.

El Celler Cooperatiu de Gandesa.

D'estil modernista, basa la seva estructura en la volta catalana, un sistema tradicional de Catalunya que ofereix gran resistència i lleugeresa. La mateixa dimensió de la volta condicionava també el tipus de material que s'utilitzava: des de totxo massís, fins a maó foradat o rajola de garrot.

 

El projecte va finalitzar la construcció de la secció d'elaboració de vins el gener de 1920 i la del molí d'oli el mes de novembre d'aquell mateix any. Un projecte que s'ha mantingut actiu ininterrompudament fins als nostres dies gràcies a la dedicació i implicació de molta gent.

El Celler Cooperatiu de Gandesa va ser fundat per 48 socis de Gandesa l'any 1919. Actualment supera els 400 socis, amb conreus principalment de vinya, ametllers i oliveres. L'extensió del conreu de les vinyes és d'unes 1.000 hectàrees, en zones amb desnivell, terrasses i planes. La producció és d'uns 4 milions de quilograms de raïms, de varietats blanques i negres en proporcions similars.

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?