La Seu d'Urgell m'agrada

És la capital de l'Alt Urgell

 

La capital de l'Alt Urgell, la Seu d'Urgell, és un municipi situat a 690 metres d'altura respecte del nivell del mar, a la plana de l'Urgellet, entre els rius Segre i Valira. Dominada per la serra del Cadí, entre el Pirineu axials i el Prepirineu, limita al nord amb el Principat d'Andorra, a l'est amb el Baridà, i a l'oest amb el Pallars Sobirà. El municipi té una superfície total de 15,44 Km². A més del nucli de la Seu d'Urgell, dins el municipi també hi ha els nuclis de Castellciutat, el Poble Sec, Sant Antoni, Sant Pere, Santa Magdalena i el Serrat de la Capella.

 

Les primeres referències que es tenen són de l'edat del bronze, quan hi havia un poblat dalt del turó de Castellciutat. El primer nucli urbà a la plana el van construir els romans, i la importància de la ciutat va créixer amb la consagració de la primera catedral, a partir del segle V.

La seva posició estratègica i la potència política del bisbat van consolidar la Seu com una de les ciutats més importants de la Catalunya medieval. Avui en dia és una ciutat activa, centre de serveis i capital cultural d'una àmplia àrea pirinenca.

 

Catedral de Santa Maria
Catedral de Santa Maria | Cedida

 

Pel que fa a patrimoni, destaca la Catedral de Santa Maria, construïda al segle XII, que és l'edifici més emblemàtic de la ciutat. És, a més l'única catedral romànica que es conserva a Catalunya.

 

D'altra banda, un dels principals atractius de la comarca és l'ampli ventall de possibilitats que ofereix a l'hora de fer activitats a l'aire lliure, tant a l'hivern, com a qualsevol altra època de l'any. No en va, la Seu està ubicada entre dos parcs naturals, el Parc Natural del Cadí Moixeró i el Parc Natural de l'Alt Pirineu. A més, a poca distància també hi ha l'accés al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?