De ruta pel Granollers modernista

El fenomen de l'estiueig va propiciar la construcció d'edificis modernistes a la vila

Com va passar amb diferents municipis del Vallès, a principis del segle XX, Granollers va esdevenir una vila moderna i va experimentar un fort creixement comercial. Va ser llavors quan es va projectar la construcció d'edificis públics i residencials d'estil modernista, a Granollers la majoria a càrrec de l'arquitecte municipal Manuel Joaquim Raspall i que avui en dia es poden visitar a través d'un itinerari guiat organitzat per l'Ajuntament de la vila.

Un fenomen que s'explica, principalment, pel fenomen de l'estiueig, que en aquella mateixa època va atraure molts industrials i prohoms barcelonins al Vallès Oriental pel paisatge, la tranquil·litat i els aires saludables. Va ser gràcies a aquest fenomen que diverses viles, com Granollers són avui un lloc ideal per comprendre l'evolució de l'arquitectura des de l'últim terç del segle XIX fins a la Guerra Civil. Tot i que els pioners del fenomen van recórrer a l'eclecticisme, als tombants del segle van imposar-se les formes trencadores del Modernisme, que al llarg dels anys van anar evolucionant en rigor, simetria i classicisme fins arribar a les propostes estètiques del Noucentisme.

Entre les moltes mostres d'aquesta arquitectura a la ciutat hi trobem edificis com l'Hospital-Asil, un conjunt d'edificis del 1923, situat a l'avinguda de Francesc Ribas, que va substituir l'hospital ubicat a l'antic convent dels caputxins. Són tres pavellons d'estil modernista, obra de Josep M. Miró Guibernau, que s'articulen al voltant d'un pati central.

Un altre exemple és l'Ajuntament de la ciutat. Situat davant la Porxada, l'edifici ha canviat molt des de la seva creació com a Casa de la Vila a final del segle XVI, per les necessitats administratives actuals. Entre 1902 i 1904 l'arquitecte Simó Cordomí va reformar l'antic edifici. Els elements formals i de decoració donen al conjunt de l'edifici un caràcter neogòtic.

 

Aquests i més edificis es poden descobrir seguint la ruta modernista de la ciutat. Per a més informació i reserves, adreceu-vos al Museu de Granollers.
 

Més informació
 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?