Cervera m'agrada

És la capital de la Segarra

 

La capital de la comarca de la Segarra, Cervera, és una ciutat del centre-oest de Catalunya. Amb 55,19 km² i més de 9.000 habitants, el terme de Cervera limita al nord amb Torrefeta i Florejacs i Tarroja de Segarra per al nord-est amb Sant Ramon per l'est amb les Oluges i Estaràs, per al sud-est amb l'extens municipi de Ribera d'Ondara, al sud amb Montoliu de Segarra i Granyena de Segarra i per l'oest amb Granyanella i els Plans de Sió.

 

 

La ciutat es caracteritza per la riquesa del seu patrimoni cultural i monumental. I és que un total d'onze monuments del municipi estan catalogats com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya. Aquests són el castell, l'església de Sant Pere el Gros, el recinte emmurallat, la parròquia de Santa Maria, l'edifici de la Paeria, la Universitat, el nucli històric, el Sindicat i els castells dels nuclis agregats Castellnou d'Oluges, la Prenyanosa i Malgrat.

 

 
Universitat de Cervera
Universitat de Cervera | Cedida

 

El Carrer Major és un dels carrers més importants de la ciutat de Cervera. Al llarg d'aquest carrer podem observar unes quantes façanes caracteritzades per obertures d'arc rebaixat, amb la clau central i petites finestres sota teulada. És una clara influència de l'arquitectura de la Universitat i de l'època d'esplendor que va viure la ciutat amb el seu establiment.

 

 

El paisatge de Cervera mostra uns terrenys molt aprofitats, conreats arreu. Destaquen els marges i les parets que esglaonen els antics pendents, en alguna vall i indret elevat encara perduren els boscos de garrics, de pins, d'alzines i roures.

 

 

El relleu del terme és força representatiu del paisatge de la comarca. Hi predominen les valls amples i generalment poc fondes, i emmarcades per llargues carenes pràcticament horitzontals. El punt més alt de Cervera és a la capçalera de la riera de Monells on arriba a 650 m d'altitud, prop del límit amb el municipi de Ribera d'Ondara

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?