14 de juny: Obria portes Els Quatre Gats

Catalunyamagrada.cat

El 14 de juny de 1897 s'inaugurava Els Quatre Gats, una cerveseria cabaret de Barcelona. Situat al carrer de Montsió, als baixos de la Casa Martí, edifici modernista de Josep Puig i Cadafalch (1896), durant els sis anys en què va romandre actiu, fins al 1903, esdevingué un dels nuclis principals del Modernisme.

Va ser creat i regit per Pere Romeu, un personatge d'una fesomia molt característica que constituïa la imatge viva del local i que havia treballat com a cambrer al cabaret Le Chat Noir de París. Romeu va decidir crear un local amb ambient avantguardista i bohemi a Barcelona. Els inversors foren el pintor Ramon Casas, el drapaire enriquit Maties Ardèniz i el banquer Manuel Girona.

 

Ràpidament va ser adoptat com a lloc de trobada d'artistes i personatges insòlits. En foren impulsors i habituals els artistes Santiago Rusiñol, Ramon Casas i Miquel Utrillo i músics com Enric Granados, Isaac Albéniz o Lluís Millet.

Al local s'hi realitzaren vetllades literàries, espectacles de titelles i d'ombres, informals vetllades musicals, lectures poètiques i sobretot exposicions d'art.

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?