10 de juny: Moria Josep Tarradellas

Catalunyamagrada.cat

El 10 de juny de 1988 moria a Barcelona Josep Tarradellas i Joan. Nascut a Cervelló el 19 de gener de 1899, marquès de Tarradellas, va ser el 125è President de la Generalitat de Catalunya, a l'exili durant la dictadura franquista, des de 1954 fins a la restauració de la Generalitat el 1980.

La seva militància catalanista el va portar de molt jove a la vida política. Va participar en la fundació del partit Esquerra Republicana de Catalunya, pel qual fou elegit diputat per primera vegada el 1931. El mateix any accedia al govern de la Generalitat de Catalunya com a conseller de Governació.

 

Durant la Guerra Civil espanyola va ocupar els càrrecs de conseller de Finances i de president del consell executiu de la Generalitat, i president de la Comissió d'Indústries de Guerra fins a la seva expropiació el 1938. Exiliat a Suïssa i a França a partir de 1939, els diputats catalans a l'exili el van elegir com a president de la Generalitat el 1954 a Mèxic. Des de la seva residència de Saint-Martin-le-Beau va mantenir durant llargs anys la vigència de la institució.

Va retornar a Catalunya el 23 d'octubre del 1977 i va ser rebut per una multitud a Barcelona. La seva frase «Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí!» ha quedat a la història del país. Des d'aquell moment, va presidir durant prop de tres anys el primer govern d'unitat de la Generalitat restaurada.

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?