Tortell de Reis

Són les postres típiques del dia de Reis

 

Quan arriba el dia de Reis no hi poden faltar a taula les postres típiques d'aquest dia: el Tortell de Reis. Amb forma d'anella, tradicionalment va farcida de massapà i decorada amb fruita confitada o fruits secs. I al seu interior conté dues sorpreses: una fava i un rei. Segons la tradició, aquell qui troba la figureta dins el seu tros és coronat amb la corona daurada de cartó que decora el centre del pastís, mentre que qui es troba la fava és a qui li toca pagar el tortell.

 

Descobrim com fer-ne un de casolà per aquestes festes:

 

INGREDIENTS

 

Per a la primera part de la massa:

10 g de llevat premsat

35 g d'aigua

75 g de farina

 

Per a la segona part de la massa:

35 g de sucre

20 g de llard

250 g de farina

2 g de sal

1 ou

ratlladura de llimona

65 g d'aigua

 

Per al massapà:

150 g de pols d'ametlla

150 g de sucre

aigua

 

Per a la decoració:

fruites confitades a voluntat

10 g sucre bolado o esponjat

El farcit de massapà es pot canviar per crema, xocolata o nata
El farcit de massapà es pot canviar per crema, xocolata o nata | Cedida

 

PREPARACIÓ

 

Primera part de la massa:

Triturem el llevat premsat amb la mà en un bol, i hi afegim l'aigua, batent-ho a mà.

 

Hi afegim la farina i ho mesclem a mà fins a aconseguir una massa homogènia.

Tapem la barreja amb un drap de cuina, i ho deixem reposar en un lloc tebi, a uns 22 graus.

La massa ha de doblar el seu volum. Trigarà uns 20 minuts.

 

El massapà:

Mesclem la pols d'ametlla i el sucre.

Quan estiguin ben barrejats hi afegim l'aigua i fem una massa tova que no es trenqui.

Enfarinem una superfície i en fem un xurro, col·locant-hi a l'interior el rei i la fava.

Qui trobi el rei serà coronat rei, i qui trobi la fava pagarà el tortell
Qui trobi el rei serà coronat rei, i qui trobi la fava pagarà el tortell | Cedida

 

Segona part de la massa:

A la màquina de pastar posem el sucre, la sal, el llard, la ratlladura de llimona i l'aigua.

Quan estigui ben desfet, afegim l'ou i la farina.

Amassem fins que ens quedi ben elàstica i hi afegim la massa amb llevat.

Amassem fins que tota la barreja quedi ben elàstica.

Estirem la mescla sobre el marbre amb forma de xurro, hi posem el massapà a sobre i l'embolcallem amb la massa. El massapà ha de quedar a l'interior com un farcit.

Ho tapem amb un drap de cuina, i ho deixem fermentar per segon cop, durant dues hores, fins que torni a doblar el seu volum.

Un cop ha llevat el pintem amb ou i el decorem, posant-hi les fruites confitades i el sucre.

Ho coem al forn a 230 graus durant uns vint minuts.

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?