Prepara una boníssima caldereta de Xai del Ripollès

La gastronomia de la vila destaca per la seva varietat i qualitat

Menjar a Ripoll és sinònim de varietat i qualitat, trobant-hi a la taula els plats típics del país, des de pa amb tomàquet i embotits, fins a una cassola de peus de porc. Una gastronomia marcada pels productes de temporada.

D'aquesta manera, a la tardor és fàcil gaudir a la zona de plats elaborats amb bolets. A l'hivern, una bona escudella catalana us farà entrar en calor. Quan arriba la primavera i l'estiu, els plats lleugers prenen el protagonisme, amb variades amanides, empedrats o escalivades.

La carn té un ampli protagonisme a la cuina local, especialment el Xai del Ripollès, cuinat de múltiples maneres. I com a postres, una crema catalana o unes postres de músic completaran un àpat rodó.

Per anar fent boca mentre no us perdeu per Ripoll us proposem cuinar a casa una caldereta de Xai del Ripollès.

 

Necessiteu:

  • 1 kg de coll de xai a trossos
  • 1 kg de patates
  • 3 tomàquets madurs
  • 1 ceba trinxada
  • 1 pebrot verd trinxat
  • 1/2 pebrot vermell trinxat
  • 1 pastanaga trinxada
  • 3 grans d'all laminats
  • 2 fulles de llorer
  • 2 claus
  • 1 raig de conyac
  • 1 branca de romaní fresc
  • pebre vermell i negre
  • oli d'oliva, aigua i sal
Caldereta de xai amb patates

Caldereta de xai amb patates

PREPARACIÓ:

  1. Renteu i assequeu la carn. Saleu-la i empebreu-la.
  2. Poseu un bon raig d'oli d'oliva i tot el xai en una cassola, i deixeu-lo daurar per totes dues bandes.
  3. Ratlleu els tomàquets, i afegiu una cullerada de pebre vermell per potenciar el color.
  4. Trinxeu la ceba, la pastanaga, l'all i els pebrots.
  5. Retireu i reserveu la carna quan estigui ben rossa.
  6. En el mateix oli, daureu l'all. Abans no es cremi, afegiu la ceba, el pebrot i la pastanaga.
  7. Remeneu-ho tot plegat i deixeu que es faci a foc baix.
  8. Mentrestant, peleu les patates i escapceu-les.
  9. Afegiu-hi un bon raig de conyac al sofregit, i deixeu que s'evapori l'alcohol.
  10. Afegiu-hi el tomàquet. Quan comenci a enganxar-se, afegir la carn.
  11. Remeneu-ho be perquè la carn s'impregni amb el sofregit.
  12. Afegiu-hi el llorer i el clau. I una branca de romaní.
  13. Aboqueu-hi aigua o brou fins a cobrir sobradament la carn.
  14. Tapar-ho, que vagi fent xup-xup durant uns 15 minuts aproximadament, i afegir les patates.
  15. Remeneu-ho bé, i deixeu-ho coure uns 25 minuts.
  16. Un cop acabat, és bo deixar reposar el guisat un temps (unes dues hores).
  17. Serviu aquest plat ben calent.
Més informació
 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?