La gastronomia de Sort m'agrada

Un dels productes estrella de la gastronomia pallaresa és la carn i el formatge

 

La cuina de Sort es caracteritza per ser variada, anant des de la cuina tradicional catalana fins a la cuina d'autor, sempre basada en productes autòctons i d'alta qualitat, destacant la carn, els embotits i els formatges artesans.

 

I és que a tota la comarca la gastronomia és un dels seus atractius principals. Els seus plats es basen en els productes de muntanya de temporada, amb racions generoses. I és que durant molts anys, el Pallars Sobirà va ser una comarca aïllada i això va fer que la seva gastronomia s'hagués de restringir als aliments que es produïen dins la comarca.

 

Un dels productes estrella de la gastronomia pallaresa és la carn i el formatge. Com que el Pallars Sobirà ha estat tradicionalment una comarca ramadera, molts dels plats inclouen carn, principalment de corder, porc, poltre i vedella.

 

Parlant de plats típics de la zona, cal destacar la girella, un dels plats estrella de la cuina pallaresa. És un embotit molt laboriós típic de les festes majors i que actualment es pot trobar a les carnisseries i a molts restaurants de la comarca. Es fa amb l'estómac del corder, la freixura, cansalada viada, ous, arròs, pa ratllat, all, julivert, sal i pebre. Una delícia de muntanya per als més gormands.

 

 

Pel que fa a formatges, el que sobresurt és el tupí, fet amb llet d'ovella i aiguardent. És un formatge de textura untuosa, gust fort i olor marcada que de ben segur sorprendrà el paladar dels amants del formatge. En arrossos, l'arròs amb carreretes és el plat més conegut de la cuina pallaresa. Les carreretes (moixernons) són uns bolets de temporada que aporten al plat un gust singular, que barrejades amb la resta d'ingredients (fesols, confitat, ceba i oli) fan una delícia d'aquesta senzilla recepta.

 

Encara no ho heu provat?

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?